Carmen, Tosca... òperes? i peres!

 

Dues Carmens, l'una en òpera, l'altra en pera

Dues Carmens, l'una en òpera, l'altra en pera

 

Quan jo era petit, un dels meus germans em va proposar un jeroglífic. Ho vaig endevinar i això m’omplí de satisfacció. El vaig proposar als meus amics i tothom sabia solucionar-lo. Me’n vaig adonar que segurament era el jeroglífic més fàcil que mai s’havia plantejat.  Com que estàvem en ple franquisme, la cosa era en castellà, clar, i deia així:  ¿Dónde irás esta noche? Al damunt de la pregunta hi havia tres dibuixos; l’ala d’un ocell, la lletra O accentuada i una pera. La resposta no podia ser més senzilla.
 
El lector d’aquestes línies pot pensar quina relació té aquesta endevinalla amb una pàgina dedicada a la fruita. Doncs sí, per què vés per on, des de fa uns anys han sorgit unes peres que no podrien ser més opertístiques. Encara no són varietats molt populars però ja són molts els fructicultors que en sentir alguns noms pensaran més en una classe de peres que en el gènere líric.  Així, des que foren creades l’any 1999, hi ha la pera Carmen, com també la Norma, la Tosca i la Turandot, noms homònims de les famoses òperes de Bizet. Puccini i Bellini. Per què van posar noms d’òperes a les noves varietats de peres encara no ho hem pogut esbrinar. Si voleu familiaritzar-vos amb aquestes peres, podeu donar uns quants tombs pels estands de Mercabarna o acudir a la jornada fructícola que fa l’IRTA a Mollerussa cada any i on s’exposen tots els tipus i varietats de pomes i peres.
 
L’Orgànic indiscret  pensa que aquestes denominacions provenen d’algun centre de recerca agronòmica d’Itàlia i encara menys mal que és així, doncs si vingués d’Espanya a hores d’ara parlariem de les peres “Manojo de rosas”, la “doña Francisquita” o la pera “Rosa del azafrán”.

 

A l'agost, prunes clàudies

 

La reina de les prunes

 

A la nostra família sempre hem guardat un racó de la casa pel Bloc Maragall, un bloc calendari amb una llarga història que dedica un full a cada dia de l’any i que, al seu darrera, conté un poema, uns mots encreuats, una curiositat, una recepta culinària o una norma gramatical catalana.

 
 El 7 d’octubre del 2011 ens hi hem trobat l’origen del nom d’una fruita que també produïm, les famoses prunes clàudies, tan dolces i bones quan són fresques com si es mengen transformades en  confitura i que nosaltres collim a mitjans d'agost.
 
La història passa al segle XVI.  Clàudia I de França, coneguda com la Bona Reina, era filla del rei Lluís XII de França i d’Anna, duquessa de Bretanya. Com que la llei sàlica no li permetia de governar, es casà amb el seu cosí, que esdevingué el rei renaixentista francès per excel•lència: Francesc I.
 
S’explica que els jardiners d’un dels palaus del rei van trobar en un arbre importat de l’Àsia una pruna verda. Llavors, decidiren anomenar aquell tipus de pruna amb el nom de la Bona Reina, Clàudia. En francès, doncs, se’n diuen prunes bonne-reine o prunes reine-Claude. D’aquí el nom va passar al català amb el nom de prunes clàudies.
 
 L’Orgànic Indiscret pensa que és una mica dramàtic que el nom d’una reina tan bona i poderosa tan sols sigui recordat al cap de 500 anys per la denominació d’una pruna. Clar que sempre es millor això que el que li va passar a la Evita Perón, també casada amb un cap d’estat en èpoques més recents, i que perviurà per sempre per haver ha donat nom a un gènere de mongetes, les famoses perones.

Ja som aquí

El Sírius, el nostre millor amic
 
L'orgànic indiscret recull les experiències, curiositats i històries de Bio Golarde, una empresa familiar d'agricultura ecològica de la Plana d'Urgell (Lleida) al llarg de l'any agrícola. Així, en aquest raconet del ciberespai us parlarem de les tasques agrícoles que duem a terme en cada moment de l'any (campanya de la fruita, verema de la vinya, esporga...), us explicarem novetats i curiositats sobre els productes que oferim (la disponibilitat d'nou producte o la història que s'amaga darrere una varietat determinada de pera...), escriurem sobre l'agricultura ecològica (què és, com es produeix i es regula...) i parlarem sobre altres temes relacionats amb el nostre entorn, a fi de poder compartir amb vosaltres quina és la sensació del pagès després d'un ruixat esperat de primavera o de contemplar amb delit una posta de sol que es fon en les aigües de l'estany d'Ivars.
 
Així doncs, a  L'orgànic indiscret trobareu cròniques, retrats i històries del nostre any agrícola. Si el que perseguiu tanmateix és una informació detallada sobre Bio Golarde (productes, varietats, localització...) us podeu dirigir a la pàgina web de l'empresa, www.golarde.com.

Blog Stats

  • Total posts(3)
  • Total comments(0)

Forgot your password?